Ταξίδια
26 Φεβ 2024 05:26
Η φιλοσοφία του ταξιδιού
Το ταξίδι είναι μια έννοια παρεξηγημένη. Κατά την προσωπική μας άποψη, ταξίδι δεν είναι σε καμία περίπτωση το οργανωμένο πακέτο από τα ταξιδιωτικά γραφεία. Το να αφήσεις σε ένα γραφείο να αναλάβει όλη την οργάνωση και τις λεπτομέρειες και απλά να ακολουθείς μέσα σε ένα κοπάδι τουριστών και να σταματάς όπου και όσο σου ορίζουν οι ξεναγοί, δε θεωρείται ταξίδι. Το να βλέπεις σχεδόν τα πάντα μέσα από φιμέ τζάμια, καθισμένος στην καθαρή και αναπαυτική θέση μέσα σε ένα πούλμαν, είναι σχεδόν σαν να βλέπεις ένα ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση. Το ταξίδι προϋποθέτει περιπέτεια, αναζήτηση, περιπλάνηση και όσο μακρυά γίνεται από τις ορδές των τουριστών και των πούλμαν. Όταν αυτό είναι δυνατόν, γιατί σε αρκετές τοποθεσίες δεν μπορείς να «απαλλαγείς» τελείως από την τουριστική διάσταση.

Έτσι εμείς ταξιδεύουμε, ακολουθώντας τις παρακάτω «ταξιδιωτικές αρχές»:
  • Δεν κλείνουμε ποτέ ταξίδια από ταξιδιωτικά γραφεία, ούτε συμμετέχουμε σε οργανωμένες εκδρομές. Θεωρούμε αποστειρωμένα όλα αυτά τα πακέτα διακοπών που απευθύνονται σε τουρίστες και όχι σε ταξιδευτές. (Σε όσες περιπτώσεις δοκιμάσαμε ή αναγκαστήκαμε να πάρουμε κάποια μικρή τουριστική εκδρομή, στο τέλος το μετανοιώσαμε).

  • Η οργάνωση ενός ταξιδιού αποτελεί ένα ταξίδι από μόνη της. Τώρα με τη βοήθεια του internet τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Μπορούμε να βρούμε υποψήφια μέρη για διαμονή, να χαράξουμε πορεία, να μελετήσουμε για τα μέρη που θα επισκεφτούμε, να μάθουμε την ιστορία τους, να αντλήσουμε πληροφορίες, να ταξιδέψουμε εικονικά και να δούμε φωτογραφίες με τη βοήθεια του Google Earth.

  • Σε κάθε ταξίδι προσπαθούμε όσο το δυνατόν να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Έτσι εκτός από τα γνωστά και τουριστικά αξιοθέατα, επιδιώκουμε να αφιερώσουμε τον περισσότερο χρόνο σε πιο χαρακτηριστικά σημεία του κάθε τόπου μακριά από τις ορδές των τουριστών.

  • Είμαστε «φυσιολάτρες» και εστιάζουμε περισσότερο στην ύπαιθρο και στα χωριά παρά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Προσπαθούμε να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται στη φύση. Περπατάμε σε διαδρομές μέσα σε φαράγγια, διασχίζουμε λιβάδια, ανεβαίνουμε σε κορυφές βουνών, κολυμπάμε μέσα σε ποτάμια, κάτω από καταρράκτες. Με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε σε ουσιαστική επαφή με τη φύση και βλέπουμε φυσικά τοπία που δεν είναι δυνατόν να τα δούμε διαφορετικά. Η κούραση δεν μας πτοεί και χωρίς να είμαστε αθλητές, προσπαθούμε να κάνουμε πεζοπορίες που μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάρκεια από μερικές ώρες, μέχρι μία ημέρα το πολύ.

  • Δεν μας κουράζει η πολύωρη οδήγηση, μας αρέσει να οδηγάμε πολλά χιλιόμετρα. Όποτε είναι δυνατόν, αποφεύγουμε τους αυτοκινητόδρομους και τις εθνικές οδούς και ακολουθάμε δευτερεύοντες επαρχιακούς δρόμους, χωματόδρομους και δασικούς δρόμους, περνώντας από χωριά και αξιοθέατα μακρυά από τη μεγάλη τουριστική κίνηση.

  • Σπάνια κλείνουμε δωμάτια εκ των προτέρων και προτιμάμε να βρίσκουμε διαμονή την τελευταία στιγμή στον τόπο που έχουμε επιλέξει ή στον πιο κοντινό μέρος που βρισκόμαστε όταν σκοτεινιάζει. Αν και χάνουμε χρόνο, ή κάποιες πολύ σπάνιες φορές δεν βρίσκουμε κατάλυμα και κοιμόμαστε στο αυτοκίνητο, θεωρούμε ότι η ελευθερία που μας δίνεται με αυτό τον τρόπο αξίζει και με το παραπάνω την οποιαδήποτε ταλαιπωρία.